Malatya Pütürge(Pötürge)

 Malatya Pütürge Tarihi

İlk adı güzel yer, istenen yer anlamına gelen (Imrun) Pütürge, bundan 300 yıl önce köy olarak kurulmuş, 1877 yılında bucak haline getirilerek Adıyaman'ın Kâhta ilçesine bağlanmıştır. 1892 yılında ilçe olarak mülki taksimatta Elazığ iline bağlanan Pütürge Cumhuriyetin ilanıyla "Malatya'ya bağlanmıştır.


Malatya'ya 74 km. mesafede olup, yüzölçümü 1.181 km2'dir. Denizden yüksekliği 1.250 metredir. İlçenin 1 belediyesi ve 68 mahallesi vardır.
İlçe, arazi olarak engebeli ve sarptır. Düz arazi yok denecek kadar azdır. İlçe toprakları Fırat Nehri'ne dökülen Şiro çayı'nın geniş vadisinin tabanı ile bu vadi etrafında bulunan dağlık kesimlerden oluşur. Yerleşim yerleri dağlık ve tepelik alanlarda yoğunlaşmıştır. Bunun için tarıma elverişli arazileri dağ ve tepelerin yamaçlarında bulunmaktadır.


İlçeye bağlı köylerin tamamında tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Bölge halkı gelenek ve göreneklerine bağlıdır. İlçede okuma yazma oranı 1985-1994 dönemlerinde % 95'e ulaşmıştır. İlçeye bağlı Uzuntaş Köyünde Perieş (Dilbersen) kalesi bulunmakta M.S. 450 yılında yapıldığı ve yapımında 10.000 askerin çalıştığı söylenmektedir. Yine dünyanın 7. harikası olarak bilinen Nemrut Dağı'nın doğu yakası ilçe hudutları içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca Gerar Kalesi Nan-ı Guni ve Battalgazi ziyareti gibi tarihi yerler vardır.
Tarih: Önceleri Şiro ve İmran adlarıyla anıldı. Kahta'ya bağlı bir nahiye iken 1870 senesinde Elazığ'a bağlanarak bir kaza merkezi oldu. Bir süre sonra da Malatya'ya bağlandı. Buraya ilk yerleşmenin ne zaman yapıldığı bilinmiyor. İlçe halkının büyük bir bölümünün Kütahya'dan gelen Samanoğulları tarafından meydana geldiği söylenmektedir. Bunlardan başka, nereden geldiği bilinmeyen Kopuzoğulları da daha sonra buraya gelerek yerleşen bir topluluktur.

Gezilebilecek Yerler: Şiro Çayına bakan Gerar Kalesi harabeleri, Tepehan'daki han, Ormaniçi köyündeki aslan kabartması, Nan-ı Guni, Battalgazi ziyareti, Kubbe Dağı ile oradaki kaynak, yemyeşil sırtlardaki ve düzlüklerdeki yaylalar, gezilebilecek yerlere örnek verilebilir.

Bağlı Bucak ve Mahalleler: 1 belediyesi ve 68 mahallesi vardır. Aktarla, Alhan, Aliçeri, Arınlı, Arıtoprak, Arslankent, Ağalar, Bakımlı, Balpınarı, Bayırköy, Başmezra, Belenköy, Bölükkaya, Bölünmez, Büyüköz, Deredüzü, Erdemler, Ersele (Düvenlik), Esencik, Esenlik, Gökçeli, Gözlüce, Gündeğer, Gündüz, Hatip, Karakaya, Karşıyaka, Kavaklıdere, Kayadere, Korucak, Kozluk, Koçköy, Köklükaya, Körme, Köylü, Meşedibi, Nohutlu, Ormaniçi, Pazarcık, Poskıran (Kökpınar), Sahilköy, Söğütlü, Şükan, Tatlıcak, Taşbaşı, Taşmış, Taştepe, Tekederesi, Teluşağı, Tepehan, Tosunlu, Ulutaş, Uzunkoru, Uzuntaş, Yamaç, Yandere, Yazıca, Yediyol, Yeşildere, Çamlıdere, Çayköy, Çengelli, Çığırlı, Çukuroymağı, Örencik, Örmeli, Örnekköy, Üçyaka


Malatya Pütürge Basında Nasıl Biliniyor?


1.İşte Malatya Pütürge İle İlgili İnternetten bulduğumuz birbirinden ilginç yorumlar.
olacak o kadar da ,hırsız ile ev sahibinin sallama memleketleri.tanıdık çıkıp işi kotarmak amacıyla sallanan bu populatif mekan,cidden türkiye sınırları içinde mevcuttur.

2.İlçe bu kadar meşhur olmasına karsılık dağların arasında sıradan bir anadolu ilçesidir. Malatya'dan Nemrut'a giderken yol üstüdür. Mafyasıyla nasıl ünlenebildiği meçhuldür.

3.Ünlü olmamasıyla ünlü bir yerleşimdir. Memleket mevzusunda "çok ilgisiz bir yer"e örnek olarak verile verile meşhur olmuştur.

4.Kemal Sunal'ın memleketi. Havasından mıdır suyundan mıdır komik ve oyunculuk konusunda yetenekli olur buranın insanları.

5.Tarlabaşı'ndan Taksim'e doğru çıkarken "Pötürge iş adamları derneği" bulunur.

ilk gördüğümde, "lan böyle bir yer varsa iyi de... yoksa fena.." diye düşünmedim değil.

6. uzun zamandır kemal sunal'ın memleketi olmayan, malatya'ya bağlı, anadolu'nun kendi halinde bir ilçesi. pötürge de derler... kemal sunal, doğanyol nüfusuna kayıtlıdır. çok önceleri doğanyol, pütürge'ye bağlıydı. kemal sunal'ın pütürgeli olduğu zamanlardı yani. zamanla büyüyüp (!) serpilip bağımsız bir ilçe olan doğanyol, kemal sunal'ı pütürge'den koparmış tabiri caizse ilhak etmiştir.

şahsen pütürge'yi ve doğanyol'u birleştirseniz bile aslında tam bir ilçe çıkmaz. pütürge'nin merkezi 4800, doğanyol'un merkezi de onun yarısı kadar nüfusa sahip. yani istanbul'un ortalama bir mahallesi kadar yapıyor her ikisi birden. pütürge'nin ilçe merkezinde yaklaşık 150-200 metre uzunluğunda bir cadde var. herşey bu caddenin çevresinde. hava karardıktan sonra hiçbir hareket olmaz ilçede. yalnızca pazartesi ve cuma günleri hareketlidir ilçe merkezi de. pütürge'nin kendisinden dolayı değil de istanbul'da yaşayan pütürgeliler'den dolayı meşhur olmuştur.



Yorum Gönder

0 Yorumlar